De Moederschoot

Begeleiding arbeid

Niet iedereen die in het ziekenhuis gaat bevallen, wil vanaf de eerste wee al vertrekken.
De contracties vallen in het begin ook nog snel stil, met als gevolg dat je gemakkelijk terug naar huis gestuurd wordt. Zodra het weeënopwekkend hormoon oxytocine voldoende in je bloed aanwezig is, gaat de ontsluitingsfase pas echt van start.
Bij een eerste kindje duurt deze fase gemiddeld 12 uur. Wens je in het begin van deze fase nog thuis te blijven, dan is het belangrijk vooraf een vroedvrouw te regelen die je thuis opvolgt en begeleidt.
Wij gaan je bloeddruk, pols en temperatuur controleren en met een inwendig onderzoek je ontsluiting opvolgen.
Het belangrijkste zijn de harttonen van je baby want aan het hartritme kunnen we zien of je baby geen last heeft van de weeën.  Meestal wachten we tot maximum 7cm ontsluiting bij een eerste kindje alvorens we naar het ziekenhuis gaan en tot maximum 5cm voor een tweede kindje.


Onbewust geeft een opname in het ziekenhuis altijd wel enige stress en adrenalineverhoging.
Dit gaat de oxytocine tegenwerken en de arbeidsduur onnodig verlengen.
Lukt het je thuis toch niet om de weeën op te vangen, ondanks alle relaxatietrucs en -technieken, kan
je nog altijd naar het ziekenhuis gaan voor een epidurale verdoving. Van alle pijnstilling is de epidurale de minst gevaarlijke verdoving voor de baby, maar er blijven nog steeds nadelen aan verbonden. Bereid je dus goed voor zodat je geïnformeerde keuzes maakt.

Tarief

Voor het toezicht van een eigen vroedvrouw en de hulp tijdens de ontsluitingsfase, betaal je 200€ op een werkdag en 300€ in het weekend of op een feestdag. Dit is een vaste prijs ongeacht het tijdstip of de duur van je arbeid. Iedere mutualiteit betaalt je dit bedrag volledig terug.